Delingstjenester

Delingstjenester er tjenester der du gir andre mennesker tilgang til ting du eier selv. I dag finnes tre hovedtyper av slike tjenester. Hva er fordeler og ulemper ved disse typene tjenester? I denne bloggen kan du lese litt mer om akkurat det.

 

Den første er av kommersiell type og handler om å tjene penger via utleie. Du leier ut leiligheten eller bilen din til andre som trenger en slik tjeneste, og som betaler for bruken. Et selskap som airbnb.no driver med dette. En stor fordel ved denne tjenesten er pris for kundene og en ny mulighet til å tjene penger på å leie ut rom for dem som eier en leilighet. Ulemper er knyttet til økt konkurranse i overnattingsbransjen der eksisterende bedrifter mister markedsandeler.

 

Den andre typen delingstjeneste handler mer om opplevelser, og det skjer dersom du låner bort sofaen din en natt til en person som ønsker å overnatte der du bor uten å bruke så mye penger. Et selskap som couchsurfing.org er blitt kjent for dette. Fordelene for brukerne er at det er gratis. Du kan gi en frivillig donasjon til eieren av sofaen. I tillegg kan det være hyggelig både for bruker og utlåner å bli kjent med nye mennesker. Ulemper kan være om det forventes at det doneres en gitt sum for tjenesten, eller at det ikke finnes sofaer tilgjengelig et sted du har lyst til å dra på et gitt tidspunkt.

 

Den tredje måten ligner mer en vennesirkel der du låner bort gressklipperen din til en i nabolaget, mot at du en annen gang får låne noe du trenger av ham eller henne, som for eksempel en vinkelsliper eller høytrykksspyler. Bytteringer finnes i flere byer i Norge i dag, og kan letes opp på internett. Fordelene her ligger i at mange eier en del ting de bruker lite. Ved å låne bort utstyr i en byttering, vil tingene komme mer i bruk, og du får tilgang til bruksgjenstander du kanskje ellers måtte kjøpt og lagt til haugen av ting som er “kjekt å ha” en sjelden gang i blant. Ulempen ved å delta i en slik type deling av tjenester, kan være at det kan gå med tid for å holde rede på hva som er lånt ut til hvem og når.

 

Terskelen for å bruke en bytteringstjeneste er ikke så stor for de fleste, men det å leie ut leiligheten til fremmede, eller å selv reise på tur og låne noens sofa for en natt virker som et større steg! Her kommer anbefalingssystemer inn, og hjelper fremtidige gjester å finne steder andre går god for.

 

Det kommer stadig flere delingstjenester til. En ny tjeneste i Norge er easybring som tilbyr rimelig frakt av gjenstander fra ett sted til et annet med folk som allikevel skal til det stedet. Med easybring sparer avsender penger, den som frakter varen tjener en slant, og miljøet spares ekstra transport. Det må vel kalles win-win-win!

 

 

Kilder:

https://www.airbnb.no/

https://www.couchsurfing.org/

http://www.alternativ.no/markedsplassen/byttering.html

http://www.ft.com/intl/cms/s/2/4dd675fe-eae8-11e2-bfdb-00144feabdc0.html#axzz2iOzI8Szf

http://innodesign.no/Kronikker-Meninger/Nettverksoekonomi

https://www.easybring.com/nb

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s