Konsekvenser av netthandel eller “Amazon is Amazing!”

Jeg handler nesten alle bøkene jeg leser på amazon.com! Det er flere grunner til dette: Utvalg, pris, leveringstid og  anbefalinger. Jeg leser nesten kun engelske bøker og på amazon er utvalget fantastisk godt. Jeg synes dessuten prisen er utrolig mye bedre enn i norske bokhandlere. Videre får jeg levert bøkene jeg bestiller på sekunder til mitt lesebrett, og jeg får i tillegg anbefalt bøker ut fra hva jeg har kjøpt og sett på før. Det er vanskelig for meg å finne noen annen tilbyder som kan konkurrere med amazon.com.

Ettersom flere og flere handler ulike varer på nett vil det i verste fall kunne føre til butikkdød i Norge.

Når jeg handler på nett taper de lokale bokhandlene på det. Bøker er blitt ferskvare på den måten at bøker vi har lest gir vi ofte bort gratis til loppemarkeder, og de som ikke selges der kastes. Som produkt har varen bok gjennomgått veldig stor forandring på relativt kort tid i forbindelse med salg over internett. En regelrett revolusjon. For min del har konsekvenser av å lese på nettbrett og bruk av amazon ført til at jeg leser mer enn før. Jeg har alltid lest mye, men nå leser jeg enda mer! Konsekvenser for bokhandlere av at flere kjøper bøkene sine på nett, kan være redusert salg, og at de mister nødvendige inntekter for å gå i balanse, og dermed må legge ned bokhandelen sin, eller legge om konseptet sitt og ta inn andre varer enn før for å fortsatt tiltrekke seg kunder og få salg.

Jeg kommer til å fortsette å kjøpe bøker på amazon.com uavhengig av hvordan det går med norske bokhandlere. Økt konkurranse kan føre til at noen må legge ned og andre legger om produktutvalget sitt. Det ser jeg ikke som noen ulempe, men som realiteter ved å drive handel.

Konsekvensene ved økt netthandel er likevel til betenkning for meg, siden jeg vet at dette kan komme til å gjelde mange typer varer og dermed mange typer butikker i Norge i tiden fremover. Tanken på flere tomme butikkvinduer i byene våre er ikke lystbetont. Her er det en utfordring til alle kommuner om å skape gode møteplasser i årene som kommer, og kanskje vil bibliotekene og lokale bokutlånstjenester komme til å vokse i bruk? Se eksempel via Pinterest her: http://www.pinterest.com/pin/270990102551776588/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s